A táplálkozás és az étrendünk helyes kialakítása, fontos a szép és egészséges fogakért!
A fogmosás gyakorisága megakadályozza, hogy a káros baktériumok ne tudják kikezdeni a fogzománcot. Kisgyerekeknél a napi egyszeri fogmosással megelőzhetjük a folyamat kialakulását.
A fluornak fontos szerepe van a fogakra. Általa a fogak erősebbek lesznek, és jobban ellenállnak a szuvasodásnak. Az ivóvízhez adagolnak bizonyos mennyiségű fluort, ami elegendő ahhoz, hogy a fogak kialakulása idején beépülhessen a fogakba.
Vannak olyan ételek, amelyek természetes védelmet nyújtanak a fogaknak, mert biztosítják a megfelelő pH-értéket, és pótolják a fogzománcról leváló ásványi anyagokat.
Jó tulajdonságokkal bír a sárgarépa, a tej, a sajt, a kemény tojás, az olajos magvak, a tonhal, a natur joghurt, a szárnyashús, az avokádó, a paradicsom, a brokkoli, az uborka.
Fontos szem előtt tartani, hogy leginkább azok az ételek és italok okozhatnak fogszuvasodást, amelyek sokáig maradnak a szájban, illetve amelyeket hosszú időn keresztül majszolunk, szürcsölünk.
A fogakat nagymértékben károsítja, ha savas környezetbe kerülnek, ugyanis pH 5,7 alatt a fogzománc sérülékenyebb lesz. A savak többsége a fogak lepedékein megtelepedő baktériumoktól származik, melyek – az ételekben és italokban található – szénhidrátok fermentálásával savakat állítanak elő.

|